Saturday, 25 June 2011

Laksa Penang untuk '0rang Mengidam'..hehee

hye hye hye......apa khabar korang?sihat tak hari ni?aku????em em.....not feeling good.....biasala...sakit org pompuan for every month...HAHAHAHA...korang dah boleh agak kan...kan...hihihi...


okla...hari ni bukan aku nak cerita pasal 'sakit' aku tu...but just wanna share u a secret recipe of marvelous "LAKSA PENANG"....cooked by ...????..jeng jeng jeng........(kasi korang suspen sikit..hehe..)....aku ke??Oh NO!oh NO!!saya dah lama tak masuk dapur.....(actually tipula kalau tak masuk tu....abis tu kau makan kat mane???hah?????)hehehe...maksud aku tadi dah lama aku tak asah my 'excellent cooking skill'......hahaha....nantila bila aku free sikit masa lagi...aku masak ok??..hehehe...

ni resepi laksa penang umi aku tau.....

Bahan-bahan ( untuk 4-5 orang makan )

  • 2kg laksa beras (beli kat pasar borong umah aku)
  • *Bahan kuah laksa*
  • 1 kg ikan selayang (ikan kembung pn boleh)
  • 3-4 ulas asam keping
  • 1/2 labu bawang besar
  • 7-10 ulas bawang merah
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 3-4 cm halia
  • 10-12 sudu makan cili giling
  • 7-10 biji cili padi
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 cm belacan
  • segenggam daun kesum
  • 1 batang bunga kantan
  • garam secukup rasa
  • *Bahan ulam laksa*
  • 4-5 biji telur rebus - dibelah dua
  • 1 biji cili merah - dihiris
  • 1 biji cili hijau - dihiris
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 5-6 biji cili padi - dihiris
  • 1 batang timun - dihiris memanjang
  • 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
  • 4-5 helai daun salad - dihiris

Cara-cara

  1. *Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...
  2. Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga...
  3. Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk...
  4. Masukkan cili giling dan belacan...Lalu masukkan air asam jawa...
  5. Masukkan daun kesum dan bunga kantan...
  6. Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...Kecap rasa masin, masam, dan pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya;)
slurrppppp........lazatnye....hihi...ni aku amik dr pakcik g00gle yg ensemmm tau..

No comments:

Post a Comment